Het beste onderwijs realiseren samen met onze leerlingen.

Leerlingen van Het Kompas trakteren burgemeester op ontbijt

08 november 2019

Bewegen, groeien, leren of werken – het gaat allemaal pas écht lekker na een goed ontbijt. Met twee dozen vol gezonde lekkernijen en een vriendenboek onder de arm betraden 24 leerlingen van sbo Het Kompas uit Hoofddorp het stadhuis van gemeente Haarlemmermeer voor een ontbijtafspraak met burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven. “Juf, ik heb stiekem al een krentenbol gegeten thuis… Maar ik heb nog meer honger hoor!”

 

 

Nationaal Schoolontbijt

Leerlingen van Het Kompas verzorgden het ontbijt voor de burgemeester van gemeente Haarlemmermeer in het kader van de zeventiende editie van het Nationaal Schoolontbijt. Dit initiatief leert kinderen over het belang van een (gezond) ontbijt voor goede gezondheid, ontwikkeling en prestaties. Daarnaast is samen ontbijten ook erg gezellig, zeker als je met de burgemeester aan de ontbijttafel zit. Naast de kennismaking maakten de leerlingen gebruik van deze gelegenheid om een aantal urgente maatschappelijke kwesties door te nemen. “Burgemeester, wat is jouw lievelingsboek?” “De boeken van Harry Potter”, antwoordt Marianne. Het jongetje is niet onder de indruk: “Mijn lievelingsboek is Thomas de Trein.”

 

 

Goed doel centraal: Het Vergeten Kind

Het Nationaal Schoolontbijt kiest elk jaar een goed doel dat draait om welzijn en gezondheid van kinderen. Dit jaar staat Het Vergeten Kind centraal. Deze stichting helpt kwetsbare kinderen, bijvoorbeeld kinderen die het thuis erg moeilijk hebben, de rust en aandacht te vinden om zich op een mooie toekomst te kunnen richten. Namens gemeente Haarlemmermeer doneerde burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven €250,- aan de stichting - een symbolische betaling voor het ontbijtje, maar vooral een bijdrage om kwetsbare kinderen een stem te geven, zich kind te kunnen laten voelen en volwaardig mee te doen in onze maatschappij.

 

 

Kennismaken met de raadzaal

Na het ontbijt nodigt de burgemeester de leerlingen uit om mee te gaan naar de zaal waar de gemeenteraad regelmatig vergadert. De kinderen nemen plaats op de stoelen in de eerste en tweede halve cirkel van de formele zaal. Bij iedere stoel hoort een microfoon en de leerlingen mogen er één voor één iets in zeggen. “… hoi”, waagt een timide meisje de eerste poging. Haar stem klinkt door de hele zaal en – verrassing – ze verschijnt tijdens het praten in gigantisch formaat op de schermen die in de raadzaal hangen. De leerlingen gieren het uit om het totaal verschrikte meisje op het grote scherm.

 

 

Geen goede burgemeester zonder goed ontbijt

Als alle leerlingen de microfoon geprobeerd hebben mogen ze vragen stellen aan de burgemeester. “Wat doet een burgemeester allemaal?” Marianne Schuurmans-Wijdeven antwoordt: “Mijn meest belangrijke taak is om ervoor te zorgen dat iedereen in deze gemeente veilig is. Ik ben bijvoorbeeld de baas van de politie en de brandweer.” Oké, best belangrijk zo’n burgemeester. “En weten jullie wat zo mooi is? Iedereen kan burgemeester worden. Je hoeft alleen maar goed je best te doen op school, interesse te hebben in wat er allemaal om je heen gebeurt en dat te willen verbeteren. En als je een goede burgemeester wilt zijn, dan moet je de dag natuurlijk beginnen met een goed ontbijt!”

 

 

Note: Ook de lokale pers was aanwezig bij het schoolontbijt. Klik hier voor het artikel van Rodi en hier voor het bericht vanuit gemeente Haarlemmermeer.

 Nieuwsarchief